Sekscoaching is een vorm van begeleiding, waarin speelse, natuurlijke en gezonde seksualiteit bewust gemaakt wordt, tot uitdrukking gebracht en geperfectioneerd wordt.
Bij seks-coaching wordt gewerkt aan bewustwording, zelfwaardering, intimiteit, kennis over seksualiteit en seksuele relaties, seksuele technieken en het overwinnen van seksuele taboes en blokkades.
Bijna iedereen, jong en oud kunnen van tijd tot tijd een sekscoach gebruiken. Seks is een belangrijk terugkerend thema in ons leven. Het speelt een grote rol in onze intieme relaties. We ervaren allemaal wel eens dat het met de seks wat minder of helemaal niet gaat in ons leven. Dit kan allerlei redenen en oorzaken hebben. Wanneer u uw seksleven nieuw leven wilt inblazen, verbeteren of zelfs perfectioneren kan een seks-coach u (en uw partner) hierbij begeleiden.
U kunt ook een sekscoach bezoeken als u specifieke thema’s wilt uitwerken. Hierbij kunt u denken aan klachten als vroegtijdige ejaculatie, vaginisme, angst voor seksuele intimiteit, impotentie, frigiditeit, teveel of te weinig zin in seks.
Maar er zijn ook contra-indicaties voor sekscoaching. Het is aan de sekscoach om te beoordelen of u geschikt bent om seks-coaching te ontvangen. Als er sprake is van contra-indicaties zult u allereerst worden doorverwezen naar andere hulpverleners. Soms kiest de sekscoach ervoor om met diverse specialisten samen te werken en een gedeelde, gelijktijdige behandeling aan te bieden.
Sekscoaches onderscheiden zich van andere seksuologische hulpverleners in het feit dat ze de cliënt indien noodzakelijk met hun eigen lijf intiem en seksueel aanraken. Sekscoaches werken dus met doelbewuste en gewenste seksuele intimiteit. Normaliter is intiem en seksueel aanraken binnen de hulpverlening en coaching strikt verboden, zelfs als de cliënt dit wenst.
De begeleiding van een seks-coach is in een groot aantal gevallen effectiever, gewenster en doelmatiger dan begeleiding door andere seksuologische hulpverleners. Juist omdat er seksueel en intiem aangeraakt wordt. Dit benadert het dichtst “de natuurlijke seksuele toestand” van de cliënt. Hierdoor kan het brein en het verdere lichaam van de cliënt nieuwe affectief seksuele – en sensuele informatie op een direct kinesthetische manier verwerken, waardoor het transformatieve effect van de behandeling meestal groter en intenser is dan bij een reguliere behandeling zoals cognitieve gedragstherapie. Want alle zintuigen worden geactiveerd en aangesproken tijdens een sessie, dit verscherpt en verdiept het perceptieproces bij de cliënt.